Szukasz soku z kiszonych buraków? Powinieneś odwiedzić tę stronę
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, kefir czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo substancji mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to też doskonałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Czemu należy spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na domiar tego liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody żołądka. Działają one również osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]