Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Dowiedz się, gdzie kupić sok z buraków kiszonych.

Od stuleci w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. Ostatnio jednakże notorycznie wspomina się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w alejkach z żywnością eko.

Sok z kapusty kiszonej – czy warto go regularnie pić

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał zapewne każdy z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty raz za razem dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż bardzo kwaskowaty. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również przeróżne minerały, jak m.in. żelazo, magnez i cynk. Wielu ludzi ma problem z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się wypijać go regularnie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – zaleca się wypijać maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.

Gdzie zamówić sok z kiszonych buraków oraz innych warzyw?

Sok z kwaszonych buraków jest drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który konsumujemy też jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność: poprawia koncentrację, obniża ciśnienie, a równocześnie zapobiega zatwardzeniom. Pomimo że buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie masz możliwości, by przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim markecie lub zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]