Potrzebujesz ekologicznej kapusty kiszonej? Odwiedź tę stronę.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kwaszonej kapusty jest integralną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – źródło koniecznych witamin czy minerałów
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, jako że te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe składowanie żywności. Cienko poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie w zimowe miesiące było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest wiele substancji koniecznych dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy A, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B6, B3). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi magnezu, błonnika pokarmowego oraz żelaza. Równocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, w związku z tym zaleca się jego spożycie osobom na diecie.
Kiszona kapusta – w pierogach oraz w dodatkach
Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Niegotowaną przeważnie je się ją jako surówkę z cebulką lub tartą marchwią, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także artykuł, który idealnie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do krokiecików, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.
W zasadzie każda babcia ma swój przepis na kwaszoną kapustę, jednak obecnie nieczęsto zakwasza się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na czas zimy. Kapustę kiszoną w większych i niewielkich woreczkach bez trudu nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]