Dowiedz się więcej o soli kłodawskiej na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119
Składnikiem koniecznym do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je podczas gotowania?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak posiłków. Chociaż nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek regulujący podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, potas czy wapń, a przy tym nie posiada szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska z kolei to artykuł o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem potasu, cynku czy wapnia, innymi słowy składników niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie traci swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]