Jeśli chcesz zamówić ekologiczny barszcz z buraków kiszonych, kliknij tu.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą podajemy przeważnie w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych imprez. W domach, w których tradycja spożywania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do jaja na twardo i do pasztecików z grzybowym nadzieniem
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a zarazem nieznacznie słodkawy aromat sprawia, że idealnie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy zalewają nim uszka z grzybami, kapustą bądź mięsem, pozostali wolą w nim jajko na twardo, kawałki kiełbasy i ziemniaki. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek na obiad, lecz też smakowita przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy idealnie pasuje do chrupiącego krokieta z grzybami czy bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.
Warto zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, toteż zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup albo przygotuj samodzielnie
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie przyprawia tę zupę. Jedni wsypują do niego nieco cukru, aby zaakcentować naturalny słodkawy aromat buraka, drudzy uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo zawiera więcej istotnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotować osobiście, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum 7 dni. Jeśli jednak nagle dopadnie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]