Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają.
Chleb na zakwasie – przepis podstawowy
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżka stołowa soli
- 350 g mąki pszennej typu 500 lub mąki pszennej typu 750
- 150 g mąki żytniej typu 720
- 1 opakowanie zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem
Opcjonalnie do ciasta można również dodać ulubione ziarna (słonecznik, dynia lub inne).
Wykonanie chleba na zakwasie w piekarniku krok po kroku
- Wszystkie wymienione powyżej składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto – jego konsystencja powinna być taka, żeby odchodziło od naczynia.
- Przykryć (np. bawełnianą ściereczką), pozostawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
- Ponownie wyrobić ciasto.
- Przełożyć je do formy i pozostawić do wyrośnięcia, by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
- Nastawić piekarnik na 200°C.
- Gdy będzie nagrzany, włożyć chleb i piec około godzinę.
Osobom, które lubią chrupiącą skórkę, polecamy sprytny patent. By chleb był jeszcze bardziej chrupiący, a wnętrze wilgotne i miękkie, do rozgrzewającego się piekarnika warto wstawić miskę z wodą, którą wyjmujemy przed włożeniem ciasta.
Wykonanie chleba na zakwasie w automacie krok po kroku
- Do miski automatu dodać składniki według kolejności podanej powyżej w przepisie podstawowym.
- Ustawić automat na program bazowy (basic).
- Po upieczeniu wyjąć – chleb na zakwasie jest gotowy do spożycia!
Po co stosuje się zakwas?
Za tym, by piec chleb na zakwasie, przemawia kilka istotnych zalet, a są nimi:
- przedłużona świeżość pieczywa,
- ładny kolor wypieków,
- chrupiąca skórka,
- soczysty miękisz.
Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż ten na drożdżach, dlatego jest bardziej wskazany u osób chorujących na cukrzycę lub borykających się ze zbyt wysokim poziomem cukru. To również doskonała opcja dla osób, które z powodów zdrowotnych lub innych zrezygnowały z glutenu – łatwiej przygotować taki wypiek na zakwasie niż na drożdżach.
3 rodzaje zakwasów
W ofercie naszego niedawno otworzonego Wiejskiego Bazarku – poza warzywami i owocami dostarczanymi przez małopolskich rolników i sadowników – znaleźć można również 3 rodzaje zakwasów:
- Zakwas chlebowy żytni z drożdżami i słodem
- Zakwas chlebowy pszenny z drożdżami i słodem
- Zakwas chlebowy orkiszowy z drożdżami i słodem
Zakwasy na chleb dzielą się na płynne lub w proszku. Atutem tego drugiego rodzaju – a właśnie taki znajduje się w naszej ofercie – jest to, iż nadaje się on do natychmiastowego użycia.
Niewielka zawartość saszetki, składająca się m.in. z suszonych drożdży i kultur starterowych zakwasu, wystarczy, by w połączeniu z mąką, wodą i solą, powstał chrupiący chleb.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Jak-upiec-chleb-na-zakwasie/46